2.ročník – úvod

Sogende

Průvodní příběh k druhému ročníku post-apokalyptickému larpu ASTEROID nesoucí podtitul Sogende. Úzce navazuje na události konce prvního ročníku, kde následující řádky ve zkratce popisují nejpodstatnější události posledního měsíce od volby nové starosty Jaz.

Nová starostka

První dny nové starostky Jaz byly trochu hořkosladké. Oslavy vítězství byly bujaré a každý oslavoval trochu něco jiného a pro veselí měl svůj vlastní důvod, byť jmenovatel byl většinou stejný. Po dvoudenní oslavě, však přišly povinnosti a s nimi i první strasti v roli starostky. Nikdo jí nemohl upřít zápal a pevnou ruku, ale těch klacků pod nohy bylo taky dost. Ať už to byla krutá hra náhod nebo cílené sabotáže, tak se ne vše dařilo jak bylo v plánu. Všichni měli stále obavy z nebezpečí ze strany ortodoxní Osvěty a banditů co se potulují kolem. Vědomí o nestabilitě modráků tomu nepřidává a k tomu ještě ta slavná Legie, kdo platí ten velí. Jakože dobrý, ale měli zůstat u Modrých přileb, tam by posloužili víc osadě jako celku. Osadníci jsou teď mnohem více ostražití.

Starostka hledá řešení pro všechny, ale není vše zlato co se třpytí. Nejsou pro to důkazy, ale drogy v osadě se rozmáhají nebývalým tempem a co hůř nejsou vůbec kvalitní a osadníky spíše ohrožují. Po drogové stopě, která vede zatím neznámo kam se pouští Nový věk. Ten našel svého nového vůdce smečky pochopitelně v Janovi, který hodlá odkaz a vizi Nového věku vést dál byť trochu osvícenější formou než jak tomu bylo v případě zesnulého Lea. I pro ně si našla Jaz místo ve svém programu a předala jím nemalou část pravomocí a zodpovědnosti za osadu. Což je velmi vstřícné gesto, je však nutné být opatrný, alespoň tak bych to viděl já.

Jako dočasný poradce Jaz se dozvídám nejednu zajímavou zprávu, ale věřím, že spousta toho se ke mě nedostane. Nejsem pro ní spolehlivý a ani nejsem od Společnosti. Třeba zpráva o množství zásob a lovištích pro lovce, by mohla leckoho zajímat, ale chápu její postoj v tom, že nechce vyvolat zbytečnou paniku.

Obnova spojení

Jsou to asi tři dny co se nám společnými silami povedlo obnovit spojení s osadou Cyril a rovnou zajistit obnovu obchodních tras. Právě dnes by měl dorazit první konvoj obchodníků se zbožím a obohatit nejenom naše zásoby, ale doručit i slíbenou podporu. Jsem zvědav co to nakonec bude. Na oplátku jsme vyslali obchodníka k nim a naši lékaři se s nimi podělili o své nové poznatky.

Jedna taková perlička potom co poslední majitel herny Falešné ESO prodal svou hernu rodině Rothschildů pláchnul právě do Cyrila hledat své štěstí tam. Mám takové neblahé tušení, že něco tam určitě najde, ale štěstí to nebude.

Obchodníci z Cyrila dorazili a co víc přivedli sebou tři nové osadníky. Vlastně dva a jednoho staronového. Zázraky se ještě asi ději, ale tak jak si mnoho z nás myslelo Tony z ARMY nepadl během ústupu, tedy skoro. Našli ho ve spáleništi osady lidi z Cyrila, dali nám ho do kupy a dopravili k nám. Hned se vydal za Nikolasem a už se na něčem domlouvají. Ty dva snad nic nezastaví. Ti další dva byli taky něco. Nováček na prahu medicíny posílil naše řady lékařského týmu, který ho velmi vřele přivítal mezi sebou. Tak uvidíme jak se ukáže. No a ten poslední nováček je Kája. Co k ní říct? Před dopadem by asi dělala batikované trička a na rohu prodávala sušenky. To by dělala možná i teď kdyby jí život nenaložil. Dnes své „ezo“ proměnila ve skutečný um bylinkářství a s nožem se ohání jako málokdo. Lidi k ní občas chodí s drobnými zraněními pro mastičky a obklady. Doktoři z toho nadšení nejsou, ale nikomu zatím neuškodila. A co víc pro partu chlapů uspořádala turnaj v zápasení. Neměl jsem možnost ho vidět, ale prý to stálo za to.

Krok zpátky

Včera mě od ranního čaje doslova zvedla neskutečná rána. Došlo k výbuchu. Přiznám se myslel jsem, že jde zase o ty zasraný ortodoxáky. Skutečnost byla jiná, výbuch přišel ze zázemí doktorů. Explodovala laborka. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo, u Ráthů byli všichni na nějaké poradě a doktoři v terénu pomáhali čistit studnu, což se po výbuchu ukázalo jako marná práce. Exploze hnula se starými ložisky s opadem a dávno vyčištěné zóny jsou zase zamořené a stejně tak i studna. Teď se bude muset pravidelně čistit jinak pití vody bude velmi rizikové. Modráci uzavřeli vyšetřování, že nešlo o sabotáž, ale o náhodu. Lékaři však asi ví víc, protože následovala ostrá hádka nejenom mezi nimi, ale i mezi Ráthy. Dopadlo to nakonec tak, že svou vzájemnou spolupráci ukončili. Vážně by mě zajímalo co v té laborce dělali, zvláště když tam nikdo nebyl.

Právě se lovci i Společnost na základě posledních událostí a nočnímu přepadu bandity, přestěhovali hlouběji do osady a posílili stráže. Modráci jsou v pohotovosti. Musí se jim uznat, že tentokrát těm banditům dali pořádně na frak. Já je snad začnu mít i rád.

Poslední týdny si osada žije svým vlastním životem, který je poněkud zvláštní. Sice všichni spolupracují a tváří se, že jde o jedno velké společné dílo. Jsou zde však náznaky, že si potajmu snaží každý ukousnout z osady ten svůj kousek pomyslného koláče. Což mi připomíná měl bych skočit k Tayi, prý má pro mě nějaké novinky. I Pačes je poslední dny nějak nezvykle aktivní. Za to arabové až nezvykle vstřícní, něco tam u sebe už pár dní staví a hodně se domlouvají s obchodníky z Cyrila.

Dnes je to přesně měsíc od voleb. No musím říct, že se to tu změnilo. Jen se přiznám, že nevím jestli k lepšímu nebo horšímu. Rozhodně je to tu zajímavější než kdy předtím. Je čas se postavit na vlastní nohy.

ze soukromých zápisků Pandy